Zajednica

Od početka svog službenog postojanja godine 1992., Zajednica Talijana bavi se promicanjem raznih djelatnosti na kulturnom, edukativnom i umjetničkom polju, u vidu organiziranja konferencija, izložbi, koncerata, tečajeva talijanskog jezika za djecu i odrasle.

Bogata djelatnost Zajednice ne samo za vlastite članove, ne samo za talijanske državljane, već također i za lokalno stanovništvo.

Početkom 90-ih godina, malo središte agregacije za prijatelje i simpatizere talijanske kulture, malo po malo postaje jedno od glavnih točaka poveznica čitavog stanovništva Splita. Mjesto koje odiše nadasve bogatom poviješću, zanimljivim multinacionalnim naslijeđem, toplom gostoljubivošću i čari. Dvostruka duša Splita označila je svoj povratak i nastavila živjeti još većim sjajem.


Riva


Splitska je 
Riva svoj današnji oblik počela dobivati prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima, rukom maršala Marmonta. 
Do danas, ta je šetnica postala gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita. U međuvremenu je nekoliko puta promijenjen njen izgled, ali uvijek je bila obilježena spektakularnom scenografijom koju pružaju južna fasada Dioklecijanove palače, s ulazom u Podrume,

pa kasnije podignute zgrade zapadno od Palače, potom franjevački samostan sa crkvom Svetog Frane, te palača Bajamonti Dešković i Lučka kapetanija na istočnom kraju. Današnja Riva je pješački raj, kojega krasi neprekinuti niz kafića i restorana, idealno mjesto za ispijanje jutarnje ili popodnevne kave, ili za večernji izlazak i druženje s prijateljima uz piće. 
To je pozornica splitskog gradskog života, na njoj se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja, na njoj je Split dočekivao svoje sportaše nakon bezbroj velikih uspjeha, poput Gorana Ivaniševića, igrača Hajduka i Jugoplastike, olimpijaca... Riva je i politički forum, na njoj se desetljećima oslikavaju političke prilike u kojima Split obstoji kroz masovne skupove. Naravno, svoje najljepše ruho Riva dobija za Sudamje, svetkovine posvećene Svetom Dujmu, zaštitniku Splita.


GRAD SPLIT


Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO - a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

 

HELIX_NO_MODULE_OFFCANVAS