Knjižnica

KNJIŽNICA ZAJEDNICE TALIJANA SPLIT

 

Što vam prvo padne na um kada se priča o “knjižnici”? Strogi prostor koji podsjeća na labirint Umberta Eca u djelu “Ime ruže”? Ili mjesto puno iznenađenja koje zaintrigira čak generala Fedina zahvaljujući gosp. Crispinu, kao što nam opisuje Italo Calvino u priči “General u biblioteci”? Kada pričamo o biblioteci nemoguće je ne spomenuti ove dvije priče koje su remek djela talijanske književnosti.
Talijanska knjižnjica je svečano otvorena 2. veljače 2015. u prisutnosti gradonačelnika Grada Splita, gosp. Ive Baldasara, Predsjednika Izvršnog Odbora Talijanske Unije, gosp. Maurizia Tremula, Počasne Vicekonzulice Republike Italije u Splitu, gđe. Maje Medić, predstavnika Filozofskog Fakulteta u Splitu te predstavnika Gradske Knjižnice. Naravno da otvorenje ne predstavlja početak knjižnice. Prije ovog datuma mukotrpno se radilo na organizaciji, katalogizaciji i logistici kako bi se omogućilo da 1500 naslova bude dostupno za čitanje i posudbu. Na početku je projekt bio osmišljen s moje strane, kao lektorice imenovane od strane Ministarstva vanjskih poslova Italije na Filozofskom Fakultetu u Splitu. U realizaciji projekta pomogao mi je gosp. Miles Harrison, čiji je doprinos od velike važnosti u procesu katalogizacije, te u zadnje vrijeme i profesorica Diana Njegovan. Oboje su nesebično i volonterski doprinijeli realizaciji projekta. Naravno da ne treba zaboraviti ni dugogodišnji rad sređivanja i katalogizacije knjiga koji je započeo nekoliko godina ranije počasni Predsjednik Zajednice, vitez Mladen Čulić-Dalbello, te sadašnja Dopredsjednica Zajednice, gđa Antonella Tudor Tomaš.

 

Veliki dio prisutnih knjiga donirane su od strane Talijanskog Konzulata u Splitu i to zahvaljujući Vršiteljici dužnosti Konzulice gđi. Rosariji Amato, koju je na to mjesto ovlastilo Ministarstvo u trenutku zatvaranja Konzulata u studenom 2013. Osim najveće kolekcije talijanske i strane književnosti, povijesti, talijanska knjižnica nudi naslove povijesti Dalmacije, povijesti umjetnosti, poezije, talijanske didaktike, književne kritike i hrvatske naslove.

 

I nakon godine i pol dana kako zaboraviti zadnji dan studenog 2013. kada je projekt počeo? Koristim priliku da bi zahvalila svima onima koji su se od tog dana srčano zauzeli svojim trudom, bušeći, sastavljajući namještaj, police, informatičku opremu (Giuseppe Monti, Dinko Foretić, Ante Sisgoreo).

 

Nakon malo više od mjesec dana od inauguracije, možemo već računati na nove prijateljice i prijatelje, koji nas nakon učlanjenja u Knjižnicu i Zajednicu dolaze posjetiti da bi razgovarali na talijanskom, te nam također nesebično donirati knjige na talijanskom, a sve kao dokaz da ljubav prema knjigama i kulturi leži na razmjeni prijateljstva i na međusobnom poznavanju.

 

Kakva je to talijanska knjižnica Zajednice Talijana Split? S obzirom na svoju mladu dob, ona se može i želi formirati zahvaljujući prisutnosti i doprinosu čitateljica i čitatelja. U njoj vlada prijateljski ambijent. Rado pričamo s vama na talijanskom, pokušavamo shvatiti vaše književne ukuse i- zašto ne?- popiti zajedno kavu dok slušamo vaše prijedloge. Kao što se dogodilo s prijateljicama talijanske knjižnice (većina naših čitatelja su žene), koje su nam iskazale želju pogledati najpoznatije filmove talijanske kinematografije. U ožujku smo započeli s prikazivanjem filmova koja su rezervirana za upisane u knjižnicu.

 

Surađujemo i s lokalnim Odsjekom za talijanistiku Filozofskog Fakulteta u Splitu. Imamo u planu neformalne čitalačke susrete u smislu čitaonica i to ponajprije sa studentima Odsjeka talijanistike.

 

Talijanska knjižnica je otvorena 5 sati, tj. tri dana u tjednu, zahvaljujući volonterskom radu ljubitelja knjiga i čitanja. Naravno da bi mogla biti otvorena i više kada bi se pridružili i drugi ljubitelji čitanja, koji bi htjeli pridonijeti boljem radu Zajednice i knjižnice. Ali naravno kada bi naš projekt “Knjižnica” dobio dodatnih financijskih sredstava pomoću kojih bi te potakle ključne figure kao gosp. Crispino od Calvina i povećati ponudu knjiga javnosti.

 

Spisak knjiga: Preuzmi excel 

Radno vrijeme knjižnice je sljedeći:

ponedjeljak     10:00-12:00

srijeda             14:00-15:00

petak               17:00-19:00

Možete nas kontaktirati na sljedećoj email adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i pratiti nas na facebook.

A vama, što padne na pamet kada čujete riječ “Knjižnica”?

 

 

Gerardina Antelmi

Prevela: Antonella Tudor Tomaš

HELIX_NO_MODULE_OFFCANVAS