Zajednice Talijana Split

Dobrodošli na stranice Zajednice Talijana Split, koja se bavi očuvanjem talijanskog jezika, kulture i povijesti na području grada Splita.
Svi prijatelji i zaljubljenici talijanskog jezika i kulture se mogu učlaniti.
Dođite nas posjetiti u srcu Dioklecijanove palače.
 


Zajednica

Od početka svog službenog postojanja godine 1992., Zajednica Talijana bavi se promicanjem raznih djelatnosti na kulturnom, edukativnom i umjetničkom polju, u vidu organiziranja konferencija, izložbi, koncerata, tečajeva talijanskog jezika za djecu i odrasle.

Bogata djelatnost Zajednice ne samo za vlastite članove, ne samo za talijanske državljane, već također i za lokalno stanovništvo.

Početkom 90-ih godina, malo središte agregacije za prijatelje i simpatizere talijanske kulture, malo po malo postaje jedno od glavnih točaka poveznica čitavog stanovništva Splita. Mjesto koje odiše nadasve bogatom poviješću, zanimljivim multinacionalnim naslijeđem, toplom gostoljubivošću i čari. Dvostruka duša Splita označila je svoj povratak i nastavila živjeti još većim sjajem.Među europskim katedralama splitska ima za sjedište najstariju građevinu - mauzolej rimskog cara Dioklecijana. U njoj, na koncu drugog milenija, povijest izmiruje pogansku antičku, kršćansku srednjovjekovnu i modernu baštinu. Mauzolej cara-progonitelja kršćana postaje sredinom 7. stoljeća katedralom u kojoj su na počasnim mjestima postavljeni oltari s relikvijama Svetog Dujma i Svetog Staša, mučenika pogubljenih u obližnjem Solinu. Vanjski oktogon mauzoleja bio je opkoljen trijemom


Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio Palače bio je u toj shemi predviđen za cara, njegov stan i odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu - vojsku, poslugu, za spremišta i slično. Palača je pravokutna građevina (oko 215 x 180 metara) sa četiri velike kuleSplitska je 
Riva svoj današnji oblik počela dobivati prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima, rukom maršala Marmonta. 
Do danas, ta je šetnica postala gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita. U međuvremenu je nekoliko puta promijenjen njen izgled, ali uvijek je bila obilježena spektakularnom scenografijom koju pružaju južna fasada Dioklecijanove palače, s ulazom u Podrume,


GRAD SPLIT


Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO - a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

 

Nadolazeća događanja

No events found

HELIX_NO_MODULE_OFFCANVAS